Diacel

diabetes
celiakie

Přihláška do DIACELU PÍSEK

Informace

Chci zasílat novinky e-mailem.

Zajímavé odkazy

Jihočeské sdružení celiaků

HaVita.cz - e-obchůdek bez lepku

Kritéria při stanovení stupně závislosti (PDF)

Příručka nejen pro rodiče diabetických dětí MPSV 2010 (PDF)

www.rekreace-bezlepku.cz

přirozeně bez lepku

www.bezgluten.cz

Diabetická hymna

Průvodce životem s cukrovkou

Lázeňská léčebna Mánes (leták)

Sociální pomoc Písecka

Benkor

Absolventské práce

Specifika ošetřovatelské péče u pacienta/klienta s celiakií - Kristýna Krilová (PDF)

Diabetes mellitus a sdružená autoimunitní onemocnění - Petra Setunská (PDF)

Celiakie - Eva Zíková (PDF)

Specifické potřeby dětí s diabetes mellitus 1. typu v rámci školní docházky - Bc. Lenka Kuchtová (PDF)

Diabetické dítě v MŠ - Anna Vyhlídková (PDF)

Kvalita života pacientů s diabetes mellitus I. typu - Lucie Belšanová (PDF)

Dítě s Diabetes mellitus v mateřské škole - Kateřina Kalinovská (PDF)

Vliv sociálního prostředí na adolescenta s diabetes mellitus při volbě povolání - Ing. Bc. Edita Šimáčková (PDF)

Význam edukace dětského diabetika - Eliška Králíčková (PDF)

Poslat vzkaz

Návštěvnost
















Patroni sdružení

Pavel Šporcl
Pavel Šporcl.

Hanka Křížková
Hanka Křížková.

Vzácná návštěva

Vzácná návštěva
Ministryně školství Kateřina Valachová a Jaromír Jágr za námi přijeli na Štědronín.

Naši partneři

Poděkování

pan senátor Krejča

Southwestern company

poděkování houslistovi Pavlovi Šporclovi


Ke stažení

Zde najdete materiál ke stažení. (přihlášky,pozvánky...)

Výroční zprávy

Výroční zpráva 2012
Výroční zpráva 2013
Výroční zpráva 2014
Výroční zpráva 2015
Výroční zpráva 2016

E-shop

havita

Reklama

hobbyprodej

Celiakie

Co je celiakie
Co je lepek
Další názvy pro celiakii
Jak se vyvine celiakie
Symptomy celiakie
Diagnostika intolerance lepku


Co je celiakie
     Celiakie je intolerance na gluten neboli lepek. Organismus pacienta postiženého celiakální sprue respektive jeho trávicí soustava není schopna strávit potraviny obsahující lepek. Nejde o alergii na obilniny a celiakie patří do stejné kategorie chorob, do které patří například intolerance laktózy (laktose intolerance) . Jelikož nejde o alergii, ale o intoleranci, tak má pacient téměř stoprocentní jistotu, že bude nemocí postižen na celý život. Tato porucha se může projevit kdykoliv během života. U dětí se celiakie nejčastěji objevuje brzy po té, co jim je podána první kašička s lepkem. Děti začnou trpět průjmy, silnými bolestmi v podbříšku, které se jim postupně nafukuje. K tomu se přidá i ztráta chuti k jídlu, únava, mrzutost a nadměrná přecitlivělost. Kvůli těmto komplikacím v raném věku se dětem do jednoho roku nedoporučuje strava obsahující lepek. U starších dětí a u dospělých může tato nemoc propuknout například po zátěži (těhotenství, nemoc). Jestliže se u postiženého potvrdí celiakie je nutné nasadit celoživotní bezlepkovou dietu. I když je léčba relativně jednoduchá, vyžaduje stoprocentní ukázněnost a vyřazení pro tělo nesnášenlivých potravin. Naštěstí v dnešní době je obrovský výběr výrobků, které neobsahují lepek. Abychom si byli opravdu jistí, musí mít výrobek na etiketě obalu značku - překřížené obilí. Intolerance lepku je často spojena s další nesnášenlivostí a to většiny mléčných výrobků, protože poškozené klky sliznice tenkého střeva neuvolňují enzym laktátu, který rozkládá mléčný cukr. Bez problémů však lze konzumovat výrobky z ovčího či kozího mléka.

Co je lepek
     Lepek - je vlastně bílkovina v moučném prášku obilného zrna, která vzniká po odstranění škrobu. Lepek je toxický pro osoby, které jej nesnášejí. V lepku se nachází dva druhy bílkovin - gliadiny a gluteniny. V pšenici se tyto škodlivé látky jmenují gliadiny, v žitu sekaliny, v ječmeni hordeiny a ovsu aveniny. Poškození střevní sliznice může způsobit už velmi malé množství lepku - 0,1 gramu, což odpovídá kousku pšeničného chleba. Například v jedné porci normálních těstovin máme 8 gramů lepku a v krajíci pšeničného chleba se nachází 6 g lepku.

Další názvy pro celiakii
     Gluten senzitivní enteropatie, glutenová enteropatie, celiakální sprue, intolerance lepku, glutenová intolerance, Celiac Disease, CD, Gluten Sensitive Entheropathy (GTE), Gluten Intolerance.

Jak se vyvine celiakie
     V zahraniční literatuře se uvádí 3 nezbytné podmínky pro výskyt nemoci u pacienta:
1) genetické předpoklady u pacienta,
2) konzumování stravy obsahující lepek (gluten)
3) spouštěč celiakální sprue.

Spouštěčem může být například stres, trauma nebo virová infekce.
Spouštěč nemoci oslabí organismus a toto oslabení má za následek projevení nemoci v její akutní fázi.

Symptomy celiakie
     Jak se projeví celiakie u pacienta? Mezi symptomy celiakie patří například opakované nebo dlouhodobé průjmy, únava, bolesti kostí, bolesti břicha, slabost, anémie, křeče svalů. U dětí se celiakie může projevovat také nekoncentrovaností, problémy se zuby, problémy s růstem a vývojem. Celiakie může být diagnostikována jak u dětí tak u dospělých, nejmladší pacienti jsou malé děti ve věku kolem půl roku, u kterých se projeví problémy s přechodem na stravu obsahující gluten.

Diagnostika intolerance lepku
     Základním vyšetřením je rozbor krve, který může určit na základě charakteristik zda organismus je nebo není schopen intolerantně reagovat na lepek obsažený ve stravě. Pro potvrzení diagnózy celiakie je nutné provést vyšetření biopsie střeva (enterbiopsie střeva), kdy pacient musí před vyšetřením konzumovat stravu obsahující lepek, aby sonda zavedená do střeva pacienta přes dutinu ústní, hltan a žaludek odebrala vzorek postižené sliznice. Podle literatury je vhodné pro definitivní potvrzení nebo zamítnutí celiakie absolvovat nepříjemné vyšetření nejméně dvakrát a optimálně třikrát. Negativní výsledek na celiakii podle rozboru krve ještě nemusí znamenat, že pacient netrpí intolerancí na gluten.

nahoru